Kitchen and Dining Room Extension

St Margarets Rd, London

The Challenge

To create a large light open plan kitchen and dining space whilst working within the restrictions of a conservation area.

Project Details

Completion: 2013
Categories: 

The Challenge

Solution

For this Victorian property, our client wanted a space that would maximise connection with the outdoors and bring in as much natural light as possible.

The property’s conservation area location meant that extension was only possible at the side of the property. The concept we generated as a result has provided sufficient extra space for an open plan kitchen-dining area with downstairs cloakroom and utility room.  Planning permission for this scheme was received by the local authority without delay.

Sourcing London stock brick for the new exposed brick walls, we created a seamless join between the old and the new, and simultaneously pay heed to the heritage of the property.  A clever use of structural glass overcomes the building restrictions in height of the new wall adjacent to the neighbouring property, and allows us to flood this new indoor space with natural light and transform the ground floor of this house.

The Challenge

Results

The ground floor of this house has been transformed in to a wonderful light, well designed family friendly space that has delivered a fantastic quality of life at home.

At the outset of this project the client also achieved planning permission for a loft conversion designed by Ask My Architect. The property has now been sold and we are delighted to have been commissioned by the new owners to deliver this additional space.

Ask My Architect were great at understanding what we needed as a family, they were able to work around the conservation area restrictions and deliver a space that we are absolutely thrilled with

Like what you see?

Got a project in mind?

Agree to our terms